In het kort
Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari van dit jaar is er veel veranderd in de aanpak van projecten. Nu we een jaar verder zijn, zien we zowel positieve als negatieve reacties op deze nieuwe wetgeving.
Voor de energietransitie biedt de Omgevingswet duidelijke voordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zonder vergunning een ondergronds buis- en leidingstelsel aan te leggen als omgevingsplanactiviteit (Bbl art. 2.29). Dit vergemakkelijkt de uitvoering van duurzame energieprojecten. Tegelijkertijd kan dit echter voor frictie zorgen: een partij die plannen had om op dezelfde locatie een ander bouwwerk te realiseren, moet mogelijk de ondergrond afstaan voor leidinginfrastructuur.
Uitdagingen bij de implementatie
Aan de kant van de bevoegde gezagen, die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van vergunningen, horen we veel klachten over de werking van de nieuwe systemen. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) blijkt vaak omslachtig en inefficiënt. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot vertragingen in projecten. Zo hebben wij al meegemaakt dat een uitvoering werd vertraagd doordat constructietekeningen niet op tijd konden worden beoordeeld vanwege vastlopende processen binnen het DSO.
Onze aanpak: oplossingsgericht samenwerken
Bij TEYLER zetten we ons in om deze knelpunten aan te pakken en projecten succesvol af te ronden. In 2024 hebben we al mooie resultaten behaald door oplossingsgericht samen te werken, en in 2025 bouwen we verder op dit fundament.
Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het navigeren door de complexe eisen van de Omgevingswet en het realiseren van jouw projectdoelen? Neem gerust contact met ons op!
Wij geloven dat samenwerking en een brede kijk op projecten het beste resultaat geeft. Daarom passen wij deze werkwijze toe in al onze projecten.